...

Gratis SEO handleiding voor beginners

Laatste update: 07-11-2023.

In deze gratis SEO handleiding voor beginners leer je waar je op kunt letten als je de vindbaarheid van je website wilt vergroten. We gaan de volgende punten behandelen:

Inhoudsopgave

Wat is SEO?

wat is seo kartoon

Inleiding tot zoekmachineoptimalisatie

In de wereld van online zichtbaarheid en concurrentie is zoekmachineoptimalisatie (SEO) een onmisbaar instrument voor elke website-eigenaar. SEO is de kunst en wetenschap van het optimaliseren van je online inhoud, zodat zoekmachines zoals Google, Bing en Yahoo deze beter begrijpen, waarderen en rangschikken. Het doel? Het vergroten van je online zichtbaarheid, het trekken van relevante bezoekers naar je website en het uiteindelijk omzetten van deze bezoekers in waardevolle klanten.

Waarom is SEO belangrijk?

Tegenwoordig begint bijna elke online reis met een zoekopdracht. Of het nu gaat om het vinden van producten, informatie, of antwoorden op vragen, zoekmachines zijn de eerste plek waar mensen naartoe gaan. Het is daarom van essentieel belang dat je website bovenaan de zoekresultaten staat, vooral op de eerste pagina, omdat de meeste mensen zelden verder kijken.

Zoekwoordenonderzoek

zoekwoorden analyseren uitgelegd

Het belang van zoekwoorden

Het belang van zoekwoorden in SEO kan niet worden overschat. Een onderzoek naar deze zoekwoorden is vaak de eerste stap van het SEO Proof maken van je pagina. In dit onderzoek ontdek je de woorden of zinsdelen die mensen in zoekmachines invoeren wanneer ze naar informatie, producten of diensten zoeken. Door de juiste zoekwoorden te identificeren en in je inhoud te verwerken, vergroot je de kans dat je website wordt weergegeven in de zoekresultaten van potentiële bezoekers. Dit betekent dat het kiezen van de juiste zoekwoorden die relevant zijn voor je doelgroep erg belangrijk is voor het aantrekken van organisch verkeer naar je site.

Hoe voer je een zoekwoordenonderzoek uit?

Het begint met het begrijpen van je doelgroep en de zoektermen waarmee ze naar jouw inhoud zouden zoeken. Door tools te gebruiken zoals de Google Zoekwoordplanner, kun je inzicht krijgen in populaire zoekwoorden en de concurrentie op die termen. Het doel is om zoekwoorden te vinden die relevant zijn voor je niche en die tegelijkertijd een haalbaar concurrentieniveau hebben.

In de blogpost over zoekwoorden analyseren leggen we uit hoe je een zoekwoorden onderzoek doet en kunt bepalen op welke zoektermen je je gaat focussen. 

Gratis tools voor zoekwoordenonderzoek

Een van de meest bekende gratis tool is de Google Zoekwoordplanner. Hoewel dit een handige tool is, hebben we gemerkt dat deze tool soms andere zoekvolumes weergeeft dan werkelijk het geval is. Vergeleken met betaalde tools geeft het ook beperkte informatie en vereist het dat je een Google Ads-account hebt. Dit kan een belemmering vormen voor beginners die eenvoudig toegang willen tot zoekwoordgegevens.

Een meer toegankelijk alternatief voor beginners is Ubersuggest. Ubersuggest biedt de mogelijkheid om één gratis zoekopdracht per dag uit te voeren en heeft ook een proefperiode van 7 dagen waarin je toegang krijgt tot extra zoekopdrachten. Dit maakt Ubersuggest ideaal voor diegenen die willen experimenteren en vertrouwd willen raken met het proces van zoekwoordenonderzoek zonder kosten.

Als je besluit om SEO serieuzer aan te pakken en meer geavanceerde functies en analyse nodig hebt, is er de mogelijkheid om over te schakelen naar betaalde tools zoals SERanking. SERanking biedt een breed scala aan SEO-functionaliteiten, waaronder rank tracking, concurrentieanalyse en uitgebreide rapportage. Als je meer wilt weten over SERanking en hoe het je kan helpen je SEO-doelen te bereiken, raden we om ons artikel te lezen hierover die binnenkort verschijnt, waarin we dieper ingaan op deze geavanceerde SEO-tool.

Onthoud dus dat de keuze van de tool afhankelijk is van je specifieke behoeften en budget. Gratis tools kunnen je op weg helpen, terwijl betaalde tools meer geavanceerde inzichten en mogelijkheden bieden voor serieuze SEO-professionals.

On-Page SEO

Een belangrijk onderdeel van een succesvolle SEO-strategie is On-Page SEO, waarbij je de elementen op je website optimaliseert om zoekmachines te helpen begrijpen waar je pagina’s over gaan en ze beter te rangschikken. Dit is dus het onderdeel dat je volledig zelf in de hand hebt, omdat het content op je eigen website betreft. Bij Off-page SEO, waar we zometeen naar gaan kijken, ben je ook afhankelijk van derden. Hier behandelen we enkele belangrijke aspecten van On-Page SEO.

Title tags en meta descriptions optimaliseren

De title tag en meta description is het eerste wat de bezoeker ziet van je website. Ze verschijnen in de zoekresultaten en moeten aantrekkelijk en informatief zijn. Zorg ervoor dat je title tags unieke en beschrijvende titels bevatten die de kern van je pagina weerspiegelen. Beperk de lengte tot ongeveer 60 tekens voor de beste zichtbaarheid. Meta descriptions zijn korte samenvattingen van je inhoud en moeten de waarde van de pagina benadrukken, met een lengte van ongeveer 150160 tekens. Het optimaliseren van deze elementen helpt niet alleen zoekmachines, maar ook gebruikers begrijpen waar je pagina over gaat en kan ervoor zorgen dat er vaker op jouw website wordt geklikt.

Voorbeeld van een title tag en meta description

Zelf maken we vaak onze websites in WordPress, daar is een plugin beschikbaar genaamd YoastSEO. Hierbij voldoet de gratis versie in de meeste gevallen. Deze plugin is handig, want het laat je de Title tag en Meta description makkelijk instellen per pagina en geeft je direct advies over bijvoorbeeld de lengte en het gebruik van je zoekwoord.

In de afbeelding hiernaast zie je dat je de ‘Title tag’ kunt invulen bij het veld ‘SEO title’ en de meta description bij het soortgelijk genaamd inputveld. Je ziet ook de groene balken die aangeven of je de juiste lengte hebt voor de title en/of description.

Voorbeeld YoastSEO plugin

Content optimalisatie

Het hart van On-Page SEO is content optimalisatie. Dit omvat het gebruik van relevante zoekwoorden in je tekst, maar ook het schrijven van waardevolle, informatieve, en boeiende inhoud. Zorg ervoor dat je content aansluit bij de zoekintentie van gebruikers. Gebruik koppen en subkoppen (H2, H3, enz.) om de inhoud te structureren en maak je tekst goed leesbaar met paragrafen, lijsten en afbeeldingen. Vergeet niet om interne links naar andere relevante pagina’s op je site op te nemen, wat niet alleen de gebruikerservaring verbetert, maar ook zoekmachines helpt om de samenhang van je website te begrijpen.

Daarnaast is het belangrijk om je afbeeldingen een logische bestandsnaam te geven. Vaak zien we dat afbeeldingen, bijvoorbeeld gerelateerd aan de diensten die je aanbiedt, willekeurige bestandsnamen hebben zoals ‘123.jpg’. Naast deze bestandsnaam, is ook de alt-tekst van de afbeelding van belang. Deze alt-tekst is een tekst die de afbeelding dient te beschrijven. Google gebruikt deze tekst als de afbeelding niet goed laadt én voor mensen met een visuele beperking. In dat geval wordt de alt-tekst voorgelezen voor de gebruiker. Je wilt dus beschrijven wat er op de afbeelding te zien is. Als hier ook nog eens een zoekwoord in verwerkt is, scoor je extra pluspunten!

Het belang van interne en outbound links

Interne links zijn koppelingen vanaf een pagina op je website naar andere pagina’s op dezelfde site. Deze links helpen zoekmachines om de hiërarchie en onderlinge relaties tussen je pagina’s te begrijpen. Het is belangrijk om interne links te gebruiken om gebruikers te begeleiden naar gerelateerde inhoud en om zoekmachines te helpen bij het indexeren van je site.

Outbound links zijn links vanaf je website naar andere betrouwbare en gezaghebbende websites. Deze links kunnen de geloofwaardigheid van je inhoud versterken, zolang ze relevant zijn voor je onderwerp. Het is belangrijk om kwaliteitsvolle en relevante outbound links toe te voegen, maar overdrijf het niet.

Technische SEO

In de wereld van zoekmachineoptimalisatie is technische SEO het eerste onderdeel waar wij aandacht aan besteden als we een website beter vindbaar willen maken en mag daarom dus niet over het hoofd worden gezien. Hier bekijken we enkele van de belangrijkste aspecten van technische SEO.

Mobiele vriendelijkheid

Met de groei van mobiel internet is het van vitaal belang dat je website mobielvriendelijk is. Zoekmachines geven de voorkeur aan websites die goed werken op zowel desktops als mobiele apparaten. Mobiele vriendelijkheid heeft niet alleen invloed op je rangschikking, maar het beïnvloedt ook de gebruikerservaring. Zorg ervoor dat je website responsief is en dat de inhoud op alle schermformaten goed wordt weergegeven.

Snelheidsoptimalisatie

De snelheid van je website is een belangrijke factor voor zowel zoekmachines als gebruikers. Langzame laadtijden kunnen leiden tot een slechte gebruikerservaring en lagere rangschikkingen in zoekresultaten. Optimaliseer de laadsnelheid door afbeeldingen te comprimeren, onnodige code te verwijderen en caching te gebruiken. Een snellere website verbetert niet alleen de SEO, maar verhoogt ook de tevredenheid van je bezoekers.

Crawlbare website-structuur

Een goed georganiseerde website-structuur is van belang voor zowel zoekmachines als gebruikersnavigatie. Een duidelijke hiërarchie en interne linkstructuur helpen zoekmachines om je website effectiever te crawlen en dus te indexeren. Zorg ervoor dat je URL-structuur logisch is en dat je een sitemap hebt die zoekmachines helpt bij het begrijpen van de inhoud van je site.

Wil je meer weten over technische SEO en hoe je je website kunt optimaliseren voor deze aspecten? Lees ons artikel die binnenkort uit komt over Technische SEO checklist voor gedetailleerde informatie en handige tips . Het optimaliseren van technische aspecten kan een aanzienlijk verschil maken in je SEO-prestaties en de algehele bruikbaarheid van je website.

Kijk hier voor meer informatie over technische SEO.

Off-Page SEO

Met Off-page SEO richt je je op activiteiten buiten je eigen website om je online aanwezigheid en vindbaarheid te versterken. Daarbij kun je aan verschillende dingen denken die we hieronder gaan bespreken.

Linkbuilding

Linkbuilding is een strategie waarbij je actief werkt aan het verkrijgen van links van andere websites naar die van jou. Kwalitatieve, relevante backlinks van betrouwbare bronnen kunnen je autoriteit in de ogen van zoekmachines vergroten. Het is essentieel om een doordachte linkbuilding-strategie te hebben, waarbij de nadruk ligt op kwaliteit boven kwantiteit.

Deze voordelen kun je behalen met linkbuilding;

 • Je autoriteit van je website wordt vergroot, omdat een andere website naar jouw linkt. Dit komt je gehele site ten goede.
 • De tekst van de link, ook wel anchor tekst genoemd, geeft zoekmachines context waar de pagina over gaat. Het is dus belangrijk dat de website die naar jou website linkt een van deze link teksten gebruikt: De merknaam (bv. ‘WebhostinGuru’) , een beschrijving waar de website over gaat (bv. ‘Een echte SEO expert’) of gewoon de url (www.webhostinguru.nl). Het is handig om te variëren in deze soorten link teksten.

Google mijn bedrijf

Om vooral de lokale vindbaarheid te vergroten, is het van belang om een Google mijn bedrijf account aan te maken. Dit is van belang voor bedrijven met fysieke locaties. Het is een krachtige tool waarmee je je bedrijfsvermelding kunt beheren, openingstijden kunt bijwerken, recensies kunt beheren en meer. Een goed geoptimaliseerd Google Mijn Bedrijf-profiel kan de zichtbaarheid in lokale zoekresultaten vergroten.

Gastbloggen

Gastbloggen is een effectieve en veelgebruikte strategie voor off-page SEO, en het biedt tal van voordelen voor zowel bloggers als website-eigenaren. Hier zijn enkele redenen waarom gastbloggen een slimme zet is voor je SEO-strategie:

 1. Kwalitatieve Backlinks: Eén van de belangrijkste voordelen van gastbloggen is de mogelijkheid om kwalitatieve backlinks naar je eigen website te verkrijgen. Door waardevolle content te delen op andere websites in jouw branche, kun je in ruil daarvoor vaak een link naar je eigen site opnemen. Deze backlinks van betrouwbare bronnen dragen aanzienlijk bij aan je zoekmachine ranking.

 2. Vergroot je Autoriteit: Door regelmatig gastblogs te schrijven over onderwerpen waarin je deskundig bent, kun je jezelf positioneren als een autoriteit in je vakgebied. Dit leidt tot meer geloofwaardigheid en vertrouwen bij je publiek, wat gunstig is voor je merk en SEO.

 3. Uitbreiding van je Netwerk: Gastbloggen biedt de kans om waardevolle relaties op te bouwen in je branche. Dit kan leiden tot verdere samenwerkingen, zakelijke kansen, en zelfs meer gastblogkansen op verschillende platforms.

 4. Verhoog je Online Zichtbaarheid: Wanneer je gastblogs publiceert op andere websites, vergroot je je online zichtbaarheid. Dit stelt je in staat om nieuwe doelgroepen aan te spreken en meer verkeer naar je eigen website te leiden.

 5. Diversificatie van Backlinks: Zoekmachines waarderen een gevarieerd backlink-profiel. Gastbloggen is een geweldige manier om kwalitatieve backlinks te verkrijgen en je backlink-profiel te diversifiëren, wat gunstig is voor je SEO-prestaties.

Kortom, gastbloggen is een slimme SEO-strategie die je helpt om je online aanwezigheid te vergroten, je autoriteit te vestigen en je website hoger te laten ranken in zoekmachines. Het is een win-win voor zowel de gastblogger als de gastheer van de blog. Ga op zoek naar gastblogkansen binnen jouw niche en profiteer van de voordelen van deze SEO-strategie.

Meten en analyseren

Nadat je website is geoptimaliseerd en de vindbaarheid van je website is vergroot, is het van belang om de prestaties te meten en analyseren. Aan de hand van deze output kun je dan weer je pagina’s blijven optimaliseren. Google hecht er namelijk waarde aan als een website up-to-date blijft. Hier een paar dingen om op te letten.

Google Analytics en Google Search Console

In de wereld van online marketing en SEO zijn Google Analytics en Google Search Console twee onmisbare hulpmiddelen. Ze bieden inzicht in hoe je website presteert en hoe bezoekers ermee omgaan, en ze helpen je bij het optimaliseren van je website voor zoekmachines. Laten we eens dieper ingaan op wat deze tools zijn, waarvoor je ze gebruikt en waar je ze kunt vinden.

Google Analytics is een gratis webanalyse-service aangeboden door Google. Het stelt website-eigenaren in staat om gedetailleerde statistieken en rapporten te bekijken over het verkeer op hun website. Hier is waarom het belangrijk is:

 • Doelgroepinformatie: Je kunt zien waar je bezoekers vandaan komen, hun demografische gegevens, interesses en meer. Dit helpt je om je doelgroep beter te begrijpen.
 • Gedragsgegevens: Google Analytics toont welke pagina’s op je website het populairst zijn, hoe lang mensen op je site blijven, en waar ze afhaken. Dit helpt je om de gebruikerservaring te verbeteren.
 • Conversies volgen: Je kunt conversies bijhouden, zoals aankopen, nieuwsbriefaanmeldingen of andere gewenste acties op je site. Dit is cruciaal voor het meten van het succes van je website.

Je kunt Google Analytics instellen door naar https://analytics.google.com/ te gaan, een account aan te maken en de trackingcode op je website te plaatsen. De tool biedt gedetailleerde rapporten over je websiteverkeer en gedrag.

Google Search Console (voorheen bekend als Google Webmaster Tools) is een andere gratis service van Google. Het is specifiek gericht op het helpen van website-eigenaren om hun site te optimaliseren voor zoekmachines zoals Google. Hier is waarom het belangrijk is:

 • Zoekprestaties: Search Console geeft inzicht in hoe je website presteert in Google-zoekresultaten. Je kunt zien welke zoekopdrachten leiden tot klikken naar je site en hoe vaak je wordt weergegeven.
 • Indexstatus: Je kunt controleren welke pagina’s zijn geïndexeerd door Google en welke problemen er zijn met de indexering van je site.
 • Foutopsporing: Het detecteert problemen zoals gebroken links, serverfouten en problemen met gestructureerde gegevens. Dit helpt je bij het oplossen van technische problemen die de SEO-prestaties van je site beïnvloeden.

Ga naar https://search.google.com/search-console/ en voeg je website toe. Daarna kun je toegang krijgen tot uitgebreide gegevens over je site en eventuele problemen oplossen.

Samenvattend biedt Google Analytics inzicht in je websiteverkeer en -gedrag, terwijl Google Search Console je helpt bij het optimaliseren van je website voor zoekmachines. Beide tools zijn gratis en essentieel voor een effectieve SEO-strategie. Door regelmatig gebruik te maken van deze hulpmiddelen, kun je de prestaties van je website verbeteren en betere resultaten behalen in zoekmachines.

Belangrijke SEO-metrieken

Voordat je tooling als Google Search Console en Google Analytics gebruikt, is het belangrijk om te weten waar je allemaal op wilt en kunt meten. Deze metrieken bieden inzicht in hoe goed je website presteert in zoekmachines en helpen je bij het identificeren van gebieden die verbetering behoeven. Hier zijn enkele van de belangrijkste SEO-metrieken waar wij op letten bij het monitoren van een website:

 • Organisch Verkeer: Dit is het aantal bezoekers dat je website bereikt via zoekmachines zoals Google. Het meten van organisch verkeer laat zien hoe effectief je SEO-inspanningen zijn om je website zichtbaar te maken voor zoekopdrachten.
 • Zoekwoordrangschikking: Controleer de positie van je website voor belangrijke zoekwoorden. Dit geeft aan of je stijgt of daalt in de zoekresultaten. Idealiter wil je hoger ranken voor relevante zoekwoorden.
 • Bouncepercentage: Het bouncepercentage laat zien hoeveel bezoekers je site verlaten zonder verdere interactie. Een hoog bouncepercentage kan wijzen op problemen met de gebruikerservaring of niet-relevante content.
 • Pagina’s per sessie: Dit meet het aantal pagina’s dat bezoekers gemiddeld bekijken tijdens één sessie op je site. Een hoger aantal pagina’s kan duiden op boeiende content en een goede gebruikerservaring.
 • Gemiddelde sessieduur: Dit is de gemiddelde tijd die bezoekers op je site doorbrengen. Een langere sessieduur is meestal een positieve indicator.
 • Conversieratio: Het percentage bezoekers dat een gewenste actie onderneemt, zoals een aankoop, nieuwsbrief aanmelding, of contactformulier indiening. Een hogere conversieratio is een teken van effectieve SEO en ontwerp van de website.
 • Terugkerend verkeer: Het meten van hoeveel van je bezoekers terugkerende bezoekers zijn, wat kan wijzen op merkloyaliteit.
 • Inkomende links (backlinks): Het aantal en de kwaliteit van inkomende links naar je site zijn belangrijke factoren voor SEO. Ze geven aan dat andere websites je content waardevol vinden.
 • Laadsnelheid van de pagina: Een snelle laadtijd is essentieel voor zowel gebruikerservaring als SEO. Trage laadtijden kunnen leiden tot een hoger bouncepercentage en een lagere rangschikking in zoekmachines.
 • Mobiele bruikbaarheid: Met de groei van mobiel verkeer is het essentieel dat je website goed presteert op mobiele apparaten. Google beloont mobielvriendelijke websites met hogere rangschikkingen.

Om deze metrieken te volgen, kun je gebruikmaken van tools zoals Google Analytics en Google Search Console, die we eerder hebben besproken. Regelmatige monitoring en optimalisatie op basis van deze metrieken zijn cruciaal voor het succes van je SEO-strategie. Ze helpen je te begrijpen hoe bezoekers met je site omgaan en hoe je kunt blijven verbeteren om hogere rangschikkingen en meer verkeer te bereiken.

Rapportage en optimalisatie

Rapportage en optimalisatie vormen het sluitstuk van een effectieve SEO-strategie. Nadat je belangrijke SEO-metrieken hebt geanalyseerd, is het tijd om deze inzichten te vertalen naar concrete acties die de prestaties van je website verbeteren. Hier volgt een overzicht van de stappen die je moet nemen:

 • Analyseer Gegevens: Begin met het analyseren van de gegevens die je hebt verzameld via tools zoals Google Analytics en Google Search Console. Identificeer sterke punten en zwakke punten in je huidige SEO-strategie.
 • Identificeer Probleemgebieden: Zoek naar problemen die van invloed kunnen zijn op je websiteprestaties, zoals hoge bouncepercentages, lage conversieratio’s, trage laadtijden, of technische fouten.
 • Zet Doelen: Bepaal heldere doelen op basis van je analyse. Dit kunnen doelen zijn zoals het verlagen van het bouncepercentage, het verbeteren van de laadsnelheid of het verhogen van organisch verkeer.
 • Maak een Actieplan: Stel een actieplan op om je doelen te bereiken. Dit kan inhouden dat je de sitecontent optimaliseert, technische problemen oplost, backlinks opbouwt, of de mobiele bruikbaarheid verbetert.
 • Implementeer Wijzigingen: Begin met het implementeren van de voorgestelde wijzigingen op je website. Dit kan het bijwerken van content, optimaliseren van meta-tags, verbeteren van interne links en meer omvatten.
 • Monitor Resultaten: Houd de gevolgen van je wijzigingen in de gaten. Blijf belangrijke metrieken volgen om te zien of je vooruitgang boekt richting je doelen.
 • Blijf Optimaliseren: SEO is een doorlopend proces. Blijf optimaliseren en testen om de beste resultaten te behalen. Pas je strategie aan op basis van nieuwe trends en veranderende algoritmen.
 • Rapportage: Creëer regelmatige rapporten om je voortgang te delen en te communiceren met belanghebbenden. Deze rapporten moeten de geboekte vooruitgang en toekomstige plannen bevatten.

Het optimalisatie proces is dynamisch en vereist voortdurende aandacht. Het is van vitaal belang om flexibel te blijven en aanpassingen te maken op basis van de gegevens en feedback die je ontvangt. Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van SEO en pas je strategie dienovereenkomstig aan. Het uiteindelijke doel is om je website hoog te laten ranken in zoekmachines, meer verkeer te genereren en te zorgen voor een optimale gebruikerservaring. Met regelmatige rapportage en optimalisatie kun je deze doelen bereiken en blijvend succes behalen in de wereld van SEO.

Veelgemaakte fouten om te vermijden

Tot slot een aantal veelgemaakte fouten die je als beter meteen kunt vermijden:

 • Keyword stuffing: Overmatig gebruik van zoekwoorden in je content kan als spam worden beschouwd. Houd het natuurlijk.
 • Negeren van mobiele gebruikers: Met de groei van mobiel verkeer, mag je mobiele optimalisatie niet negeren.
 • Lage contentkwaliteit: Slechte, onoriginele of onnauwkeurige content kan je rangschikking schaden.
 • Te snel linkbuilden: Het opbouwen van links moet geleidelijk gebeuren. Overhaast linkbuilden kan schadelijk zijn.
 • Negeren van technische SEO: Technische problemen zoals trage laadtijden moeten worden aangepakt.
 • Gebrek aan monitoring: Het niet volgen en aanpassen van je SEO-inspanningen kan leiden tot stagnatie.
Veel succes met het SEO-proof maken van je website en het vergroten van je vindbaarheid!

SEO uitbesteden? Laat je email achter

Dan nemen wij contact met je op en geven wij advies op maat!
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.